Moldova

Zdob-si-Zdub.com View website

Developer description

Istoria formatiei “Zdob şi Zdub”
Formaţia “Zdob şi Zdub” a fost înfiinţată în 1994 în Republica Moldova.
Spre atenţia Domniilor Voastre, din vorbele lui Roman – Preistoria trupei „Zdob şi Zdub”… preistoria despre care nimeni nu ştia pâna acum.
Roman: Totul a început în jurul anilor 89-90. Eu, Anatol (cu care eram într-o clasa) şi Mihai (care era dintr-o clasa mai mica) învăţam în şcoala Nr.2 din Străşeni. Eu trăiam în regiunea Podului lui Volocii şi în timpul liber veneam în centru să mă distrez cu băieţii. Împreuna cântam, făceam muzica, priveam videoclipuri şi discutam – petreceam timpul într-un mod creativ. Adunându-ne la Anatol acasă, noi cântam şi înregistram cântece (de-ale The Beatles şi Roxette), băteam ritmul pe cărţi, în loc de tobe, şi cântam în microfoane antediluviene. Înstrumente proprii nu aveam, în afara de furculiţe, linguri, cărţi şi o chitară acustică foarte chinuită. Toate creaţiile noastre le înregistram la un magnetofon „Electronica 302M”. Procesul lent al jocului de-a muzicanţii s-a transformat în ceva mai serios când s-a intors din armata fratele lui Mihai – Alexandru. A apărut un lider şi un vis. Alexandru (Sasha) cânta bine la chitara şi era ambiţios. El ne-a strâns într-o trupa în care fiecarea şi-a ales un rol. Sasha era vocalist şi cânta la chitara, Mihai era la tobe, Anatol de asemenea – voce, fratele lui Anatol (Valeriu) cânta la clarinet. Eu cântam la chitara. Noi mult timp ne-am gândit cum să ne numim şi în sfârşit am ales „Santa Maria”. Prin urmare, cu acestă denumire am cântat primul nostru concert live, în cadrul festivalului „Ave Beatles”, la Chişinău. După acest eveniment am început să creăm un loc pentru repetiţii şi să cumpărăm instrumente (tobe, chitare).
În acea perioadă, eu şi Anatol lucram la depozitul de fructe şi legume în calitate de electricieni, Mihai lucra hamal la fabrica de vin, Valera – la şcoala de muzica, iar Alexandru s-a angajat în Chişinău, la „Apa-Canal”. Iată aşa am ajuns să ne mutăm la Chişinău. Stilul muzicii noastre nu îmi era clar – erau nişte oarecare texte, fantezii muzicale şi ideile lui Sasha. Stilul nostru de atunci s-ar putea numi “chanson-funk periferic naiv”. Pe atunci, când Alexandru făcea o pauza şi ieşea din sala de repetiţii, noi începeam să sărim, să ne ieşim din minţi, să căntam piesele Nirvana şi Queen… Sasha se irita la faza asta… Şi iată a venit timpul când el a plecat la lucru în Germania. Şi noi am fost oferiţi noua înşine, ideilor noastre muzicale şi… ura ! Libertate !
Pe atunci deja eram student la Institutul de Educaţie Fizica şi Sport. L-am învitat în trupa şi pe colegul meu de la Institut, Serghei Cobzac. Noi ne mutăm înapoi la Străşeni, unde înregistram primul nostru album. Trupa deja se numea “Noise”. Din păcate, albumul s-a dus pe apa sâmbetei… Apoi – iarăşi capitala şi repetiţii în subsolul şcolii Nr.59 de la Buiucani.
Acest subsol a devenit leagănul viitorilor Zdubi. Era o perioadă cu concerte, aventuri; am făcut cunostinţa cu cercul rockeresc chişinăuean de atunci şi cu oameni care au jucat un rol semnificativ în viata noastră… şi anume, Igor Coselean, Svetlana Macarova, Igor Dinga, Ghenadie Barbu, Vlada şi Costic, trupa “Cuibul” şi “Axident”.
Noi ne mutam în capitala şi deveneam rockeri.
În primăvara anului 1994, Roman Iagupov l-a intâlnit pe viitorul său producător Igor Dinga, solistul celei mai în vogă trupe chişinauene “Cuibul”. În iunie, cântand în deschiderea concertului formaţiei “Cuibul”, trupa a atras atenţia cercului muzical din Chişinău.
În noiembrie 1994, la un studioul profeşionist, a fost înregistrată prima verşiune demo a 4 piese în limba engleză. Dintre acestea piesa “Lost World” a fost selectată pentru Festivalul “Learn to Swim I” din Moscova, unde formaţia şi-a făcut apariţia pe scena pentru prima dată cu denumirea de “Zdob şi Zdub”. Trupa imediat a reuşit să capteze atenţia şi şimpatiile tineretului alternativ din Moscova şi să se împrietenească cu formaţiile alternative locale, în special cu “IFK”, care au acceptat invitaţia “Zdob şi Zdub” de a participa la acţiunea “Cernobil. 10 ani” la Chişinău.
În iulie 1996, Zdubii au participat la cel de-al doilea festival “Learn to Swim”, unde au cântat în deschidere la concertul formaţiei alternative de talie mondială “Rage Against The Machine”.
Pentru compilaţia “Learn to Swim II” au fost împrimate doua piese: “In My House” în limba rusa şi “Hardcore Moldovenesc” în româna. Cea de-a doua piesa a devenit un adevărat hit, fiind difuzată de toate posturile de radio din Moldova, şi adoptată ca “imn” al tineretului alternativ din Moldova. Piesa a devenit “cartea de vizită” a formaţiei. Acelaş cântec a fost inclus în compilaţia “Romanian Underground” (România).
La sfârşitul anului 1996, în urma semnării contractului cu casa de discuri “FeeLee Records” din Rusia, “Zdob şi Zdub” au înregistrat albumul-debut “Hardcore Moldovenesc”. Albumul conţine 12 piese şi este în limba rusă, cu excepţia piesei din titlu.
În ianuarie 1997, “Zdob şi Zdub” la Moscova au deschis concertele trupelor “Biohazard” şi “Rollins Band”.
În martie 1997, Zdubii au întreprins împreuna cu formaţia rusă “Tequilajazz” un turneu la Moscova, St. Peterburg şi Chişinău.
În august 1997, “Zdob şi Zdub” au evoluat în Crimeea la Festivalul Kazantip în faţa mai multor mii de oameni.
În octombrie 1997, formaţia a împrimat 10 piese ale albumului “Hardcore Moldovenesc” în limba română pentru distribuire în România.
În Decembrie 1997, “Zdob şi Zdub” au iniţiat Festivalul “Learn to Swim” din Chişinău şi au invitat formaţiile “Kirpitchi” din St. Peterburg şi “Neurotica” din Timişoara.
Anul 1998 a fost marcat de o activitate concertistică intensă, iar la sfârşitul anului Zdubii au avut un turneu de două săptămâni în Germania. Dupa aceasta, “Zdob şi Zdub” au început să lucreze asupra unui nou album, depărtându-se de conceptul hardcore-ului american, utilizând instrumentele populare, dar cu o abordare la fel de dură. Formaţia şi-a modificat imaginea şi a capătat o expreşie cu totul nouă – mai melodioasă şi lirică. Toate piesele noi au fost scrise în limba română.
Începe o etapă nouă: pregătirea pentru imprimarea unui nou album cu denumirea “Tabăra Noastră”. Albumul “Tabăra Noastră” a fost imprimat cu ajutorul muzicienilor de renume din Moldova: Anatol Ştefaneţ din “Trigon” (vioara alt), Valeriu Caşcaval din ansamblul folcloric “Barbu Lăutaru” (ţâmbal) şi Eugen Didîc din “Cuibul” (trompetă). Albumul constă din 12 cântece, dintre care trei sunt şi în limba rusă, iar celelalte – în română. Trei piese sunt mixate şi prezentate pentru promovare: “Dragă Otee” – un hit al vestitului muzicant moldovean Iurie Sadovnic, balada “Maria Blues” şi “Zdubii Bateţi Tare” în stil hardcore moldovenesc.

Last updated 1 Iul 2009